... Τί είναι, όμως, ο εαυτός;
Είναι η επιτομή όλων όσα θυμόμαστε.
Γι' αυτό και το τρομακτικό στον θάνατο
δεν είναι η απώλεια του μέλλοντος,
αλλά η απώλεια του παρελθόντος.
Η λήθη είναι μια μορφή θανάτου,
παρούσα στη ζωή ...

[Μίλαν Κούντερα]
__________________________________________________

Σάββατο, Ιουνίου 02, 2007

Μετά την χθεσινή μέρα ...

Χθες ήταν μια μέρα που οι ιστολόγοι συντόνισαν τα σημειώματά τους κάτω από ένα κοινό τίτλο: "ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑ".
Ήταν η πρώτη φορά που η συμμετοχή έφτασε σε τέτοιο ποσοστό. Οι περισσότεροι, κάτω από τον ίδιο τίτλο, κάτω από τα ίδια banners, ανάρτησαν ένα κοινό κείμενο διαμαρτυρίας. Άλλοι πρόσθεσαν τα δικά τους σχόλια, παρατηρήσεις και διαφοροποιήσεις. Όλοι, όμως, συμφώνησαν ότι η χθεσινή μέρα δεν ήταν μόνο ένα μνημόσυνο στην Αμαλία, που το άξιζε, αλλά η αρχή ενός αγώνα που έπρεπε να έχει αρχίσει, όσο η ίδια ήταν ζωντανή. Αρχίζει τώρα, γιατί υπάρχουν πολλές Αμαλίες που υποφέρουν διπλά: απ' την αρρώστια και από το σύστημα υγείας. Από τα φακελάκια, τους αλμπάνηδες δήθεν γιατρούς και τη γραφειοκρατία. Υποφέρουν και περιμένουν ο αγώνας αυτός να συνεχιστεί. Υποφέρουμε και ελπίζουμε ο αγώνας αυτός να συνεχιστεί. Χθές για την Αμαλία, σήμερα για την Λυδία, αύριο για μένα και για σένα και κυρίως εκτός μπλογκογειτονιάς, εκεί που είναι η πραγματική ζωή.
Μεταξύ αυτών που πρόλαβα να ξεχωρίσω (δεν μπόρεσα να τα δω όλα), αξίζει να αναφερθούν:
  • η εντυπωσιακή φωτογραφία που έβαλε το καλτσόβρακο
  • το συγκλονιστικό κείμενο της γητεύτριας, με πίνακες της αυτοδίδακτης ζωγράφου Nicoletta Tomas Caravia και ποίηση του Γιάννη Ευσταθιάδη.
  • το ρεαλιστικό αφιέρωμα του Μαύρου Γάτου για την ιατρική (και όχι μόνο) βία
  • το εξαιρετικό σημείωμα του aerosol , "Εμείς οι αλμπάνηδες", που αξίζει να το διαβάσετε ολόκληρο, αλλά δεν μπορώ παρά να αντιγράψω εδώ δυο παραγράφους:

    Το σύστημα Υγείας που (δεν) έχουμε δε μας το φόρεσε κάποιος καπέλο εν αγνοία μας. Είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται χρόνια και στην οποία είμαστε συνένοχοι. Όχι μόνο η αντίσταση στο φακελάκι είναι σπάνια, αλλά εκμαυλίζουμε και τίμιους γιατρούς που δεν ζητάνε τίποτα, κυνηγώντας τους σε διαδρόμους και γραφεία για να το δεχτούν με το ζόρι. Βάζουμε «το μέσο» για ένα κρεβάτι αφήνοντας τον διπλανό στη μοίρα του. Προσπαθούμε να προστατευτούμε με τέτοιες μικροκομπίνες αποδεχόμενοι την άθλια κατάσταση σαν αυτονόητη. Και παραμένει «αυτονόητη» όσο εκλέγουμε κυβερνώντες που δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα. Γιατί δεν τους ζητάμε ποτέ να κάνουν τίποτα! Οι αλμπάνηδες είμαστε εμείς.

    Είμαστε αλμπάνηδες πολίτες γιατί έχουμε κάνει μόδα το να απέχουμε από τα κοινά. Δηλώνουμε με χαρά πως δεν ασχολούμαστε με την πολιτική («γιατί όλοι είναι ψεύτες») λες και η πολιτική είναι κάποιος ζητιάνος που αν δεν του δώσουμε σημασία θα φύγει. Έκπληξη! Όσο βλέπουμε τηλεόραση, έξω δημιουργείται μια μηχανή του κιμά που είναι θέμα χρόνου να μας αλέσει. Η απαξίωσή μας είναι η βλακεία της στρουθοκαμήλου που χώνει το κεφάλι στην άμμο για να μη δει τον κίνδυνο (και ας ξέρουμε όλοι πως όταν σκύβουμε στην άμμο ο πισινός μας είναι τουρλωμένος).

  • την παραπομπή του Μπαμπάκη σ' ένα παλιότερο κείμενό του για έναν πραγματικό Γιατρό - Άνθρωπο. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν.
  • το μοναδικό κείμενο μιας σελίδας που εσκεμμένα μένει λευκή
  • και πολλά άλλα, που αδικώ παραλείποντάς τα...
..........................................................................................................

Υπήρχαν, όπως υπάρχουν πάντα και μερικές -λίγες πάντως- παραφωνίες. Ειρωνικά σχόλια (αναγκάστηκα να τα σβήσω και να τα κλείσω στο δικό μου post) γιατί δεν διαφωνούν, που είναι δικαίωμά τους, αλλά προσβάλλουν δημόσια έναν νεκρό.

Αν και προβληματίστηκα πολύ για το αν πρέπει να το κάνω, θα αναφερθώ ειδικά σ' ένα θλιβερό τσουτσέκι, που συνάντησα στο ελληνικό bookcrossing forum. Μου χάλασε την διάθεση και δεν θέλω να χαλάσω και την δική σας, αλλά του αξίζει ένα φτύσιμο κι αν τον πετύχετε κάπου κάντε το, όπως του τά 'χωσαν όλοι στο forum. Πρόκειται για τον κομπλεξικό και ανήθικο DrVoel, που ισχυρίζεται ότι είναι τριαντάχρονος γιατρός στη Βάρη Αττικής. Διαβάζοντας το τί έγραψε δεν πίστευα στα μάτια μου, σοκαρίστηκα, αλλά στη συνέχεια επέμενε να υποστηρίζει τα ίδια. Τόλμησε να γράψει αυτός ο αμόρφωτος αλήτης (η ορθογραφία δική του):
Πραγματικα εχω πολλα να πω για αυτην την Αμαλια, καθως και τους διαφορους ασχετους και κακοηθεις που πανε να βγαλουν τα συμπλεγματα τους εναντι μιας ολοκληρης κοινοτητας, θα χαλασω ομως την καρδια μου και τις σχεσεις μου με πολλους εδω μεσα, κατι που δεν θελω.

Ο Λαικισμος ειναι ευκολος, και πραγματικα θλιβομαι που βλεπω ατομα τα οποια τα θεωρουσα σκεπτομενα να πεφτουν τοσο ευκολα στην παγιδα του.....

Αναρρωτιεμαι ομως που ειναι ο πανελληνιος Ιατρικος Συλλογος να υπερασπισει το κυρος του επαγγελματος, να ασκησει μυνηση κατα της κυριας αυτης για συκοφαντια να της παρει ο,τι της εχει απομεινει, και να τη στειλει στον Κορυδαλλο να ψοφησει εκει οπως τις πρεπει....

Κακο ψοφο να εχει λοιπον η κυρια αυτη, και αν οντως ειχε τετοιον, μαλλον για θεια δικη επροκειτο, γιατι αν περιμεναμε απο την Ελληνικη, σωθηκαμε.

Δεν είναι γιατρός αυτός. Δεν είναι άνθρωπος. Είναι ένας σκατόψυχος, ηλίθιος υβριστής.

Από 'δω και πέρα, εφιάλτες να βλέπεις μόνο, κάθαρμα.
Μόνο μη σε πετύχω έξω.


10 σχόλια:

μαριάννα είπε...

Κωστή με συντάραξε η ανθολόγησή σου! Τα συγκινητικά τα είδαμε, καθώς και τη συμμετοχή που πράγματι ήταν εντυπωσιακή. Και κάποιες αλαζονικές αντιδράσεις που σνομπάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Αλλά και το χειρότερο το είδαμε, αντιδράσεις σαν την τελευταία που αναφέρεις, που είναι ανατριχίλα σκέτη. Κλώνος είναι, αποκλείεται να είναι γιατρός. Κάποιος πιτσιρικάς που γουστάρει να σοκάρει. Αν και εχθές το βράδυ διαπίστωσα ότι καλή η επανάσταση και η κριτική για τα κακώς κείμενα, αλλά αν πλησιάσει την πόρτα μας, στο πυρ το εξώτερον! Γιατί όταν κάνουμε κριτική για τα κακώς κείμενα μιας ομάδας όλες οι άλλες συμφωνούν. Αν πλησιάσουν όμως την ομάδα μας, είναι εμπαθείς και ξερόλες. Και ο Ανέστης περί Ελλήνων μια χαρά τα είπε και το αεροζόλ περί αλμπάνηδων πάλι μια χαρά τα είπε. Επιμένω να θεωρώ τους Έλληνες γιατρούς ΗΡΩΕΣ με εξαίρεση τους λίγους ασυνείδητους. Και επιμένω ότι δε φταίνε οι γιατροί, αλλά το άθλιο σύστημα. Τα έγραψα και στο Γάτο, αλλά τα παρερμήνευσαν. Τέλος πάντων. Καλά να είμαστε και μακάρι να πάνε όλα καλά στη Λυδία! Και στην κάθε Λυδία και Αμαλία αυτού του άδικου κόσμου...

Vangelis είπε...

Θαυμάσιο το μουσικό χαλί σου.

Μη συγχύζεσαι.

Δεν είναι δυνατόν (ευτυχώς) να σκέφτονται όλοι το ίδιο…
Το «συλλογίζου σωστά» δεν είναι εύκολο.

numb είπε...

Cropper, μία φίλη έλεγε μέχρι προχτές ότι τα ιστολόγια είναι αυτιστικές μαλακίες. Όταν άκουσε σε κάποια ΜΜΕ για την κινητοποίηση, έλεγε ότι τελικά τα μπλογκ είναι ένα νέο μέσο επανάστασης. Μάλιστα μού ζήτησε και συγγνώμη γιατί με έβριζε που είχα και μπλογκ. Φυσικά η συγγνώμη της δεν έγινε από μένα δεκτή για διάφορους λόγους, που δε θέλω να αναλύσω. Εννοείται ότι ο αγώνας συνεχίζεται και εύχομαι να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη.

Πάντως, κατά την ταπεινή μου άποψη, ΔΕΝ έπρεπε να ανεβάσεις την άποψη αυτού του μαλάκα, γιατί ουσιαστικά αισθάνομαι ότι με αυτήν την αναπαραγωγή των απόψεών του, αποκτά μια μορφή υποτυπώδους "ψηφιακής" αξίας. Δεν την αξίζει ο χάχας! Τσόλια πάντα υπήρχαν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Καλησπέρα και να 'χεις μια καλή βδομάδα

Anti είπε...

καλησπέρα και από εμένα!
Αγαπητέ φίλε δεν ξέρω αν είναι τυχαίο αν είναι σύμπτωση ή όχι αλλά ο συγκεκριμένος άνθρωπος(;) καποτε ήταν γιατρός στην Κρήτη και είναι τόσο ανόητος όσο καταλάβατε κ εσείς πως είναι για να μην πω καμια χειρότερη λέξη...

Άνθρωποι σαν κ αυτόν δεν αξίζουν να ζουν...

φιλικά

Ανώνυμος είπε...

Exete dikho...υστυχως ετσι εχουν τα πραγματα... ειναι μια πραγματικοτητα που ολοι πρεπει να αγωνιστουμε για να την αλλαξουμε, πολυ ωραια το ειπε ο συναδερφος πιο πανω, να κανουμε την ψηφιακή επανανσταση, προς το παρον μεσω του Γκουγκλη, που μας παρεσει και τις ευκολιες, στη συνεχεια θα δουμε.

μαριάννα είπε...

Ώρες ώρες νιώθω αφελής. Να μην πω χαζοτέτοια και φρίξει ο σκύλος! Μα είναι γιατρός τελικά αυτός; Τον ξέρει ο αντί; Πού στην ευχή ορκίζονται όλα τούτα; Τί όρκο δίνουν; Μου φάνηκαν τόσο εξωφρενικά τα σχόλιά του, που ήμουν σίγουρη ότι ήταν κάποιος που ήθελε απλά να σοκάρει και να τραβήξει την προσοχή... Τί άλλο θα δούμε;

elafini είπε...

να πω πως δεν με παραξενεύει?υπάρχουν άνθρωποι και "άνθρωποι"...παντού...καλό σου βράδυ :)

aggelika είπε...

Μα πως γίνεται να σκέφτεται κάποιος έτσι για έναν άνθρωπο που έχει περάσει τόσο πολλά όπως η Αμαλία? Όσο σκληροκαρδος και να είναι δεν μπορεί να εκφράζεται έτσι... Ακόμα και να διαφωνεί απόλυτα μαζί της... Μα που πήγε η ανθρωπιά επιτέλους??

Ανώνυμος είπε...

http://www.bookcrossing.com/forum/28/4463499/2

Ανώνυμος είπε...

Ο τυπακος απο την Βαρη που υπογραφει σαν DrVoel,ειναι οχι τριανταχρονος,αλλα ο γνωστος
μ#&*@ας με την πιπα,επισης γιατρος αλλα πενηνταχρονος και ηδη ξεκουτης.

"Προσπάθησε να πει κάτι γλυκό, αλλά η γλώσσα του κρεμόταν στο στόμα του, όπως ένα σάπιο φρούτο απ' το κλαδί, και η καρδιά του ήταν ένα παράθυρο, μπογιατισμένο μαύρο." (Bernard Malamud)

π ε ρ ί π α τ ο ς (αρχείο):

φρέσκα σχόλια:

Widget by ReviewOfWeb