... Τί είναι, όμως, ο εαυτός;
Είναι η επιτομή όλων όσα θυμόμαστε.
Γι' αυτό και το τρομακτικό στον θάνατο
δεν είναι η απώλεια του μέλλοντος,
αλλά η απώλεια του παρελθόντος.
Η λήθη είναι μια μορφή θανάτου,
παρούσα στη ζωή ...

[Μίλαν Κούντερα]
__________________________________________________

Παρασκευή, Αυγούστου 31, 2007

Έκθεση Ιδεών


ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.


Τα Κύθηρα δεν είναι ούτε μικρό ούτε μεγάλο νησί. Είναι μέτριο.
Τα Κύθηρα δεν μου φάνηκαν ούτε όμορφα ούτε άσχημα. Μέτρια.
.
.
Έχω την εντύπωση ότι είναι λίγο μπερδεμένο νησί. Ανήκει στα Ιόνια, αλλά υπάγεται στη Νομαρχία Πειραιά, που είναι Νομαρχία χωρίς Νομό, γι' αυτό της έκαναν δώρο μερικά νησάκια. Στον χάρτη φαίνεται σα να μην τα θέλει ούτε η Πελοπόννησος και να τα κλωτσάει προς την Κρήτη.

Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, ότι αν και γνωστά από τα πολύ αρχαία χρόνια, άλλες περιόδους κατοικήθηκαν και άλλες ερημώθηκαν. Και σήμερα κατοικούνται κι ερημώνονται, ταυτόχρονα. Σ' αυτό μοιάζουν με την υπόλοιπη Ελλάδα.
.
.
Είχε την πολυκοσμία του Αυγούστου, όπως όλα τα νησιά.
Είχε την ακρίβεια του Αυγούστου, όπως όλα τα νησιά.
.
.
Τα Κύθηρα είναι, λοιπόν, ένα μέτριο νησί. Και όπως όλα τα μέτρια πράγματα έχει κρυμμένα κάποια ατού:

1. Η γέννηση της Αφροδίτης.
Η Αφροδίτη γεννήθηκε στα Κύθηρα. Όχι στην Κύπρο, αλλά στα Κύθηρα (μάλλον, δίπλα από τα Κύθηρα).
Όταν ο Κρόνος, σαν καλό παιδί, έκοψε τα μπαλάκια του πατέρα του Ουρανού και τά 'ριξε στην θάλασσα, αυτά πήγαν κι έπεσαν δίπλα απ' τα Κύθηρα κι άρχισαν ν' αφρίζουν. Ε, από τους αφρούς αυτούς γεννήθηκε η Αφροδίτη. (Μετά, την πήραν τα κύματα και την πήγαν στην Κύπρο, όπου την βρήκαν γυμνούλα αναδυόμενη και είχαν τρελή χαρά). Μ' αυτόν τον αηδιαστικό τρόπο γεννήθηκε η θεά του έρωτα. Γι' αυτό και όλοι προτιμούμε την εικόνα της αναδυόμενης, χωρίς πολλούς αφρούς και αίματα.



















2. Η Αγία Ελέσα.

Τον τέταρτο αιώνα (μ.Χ. φυσικά) η μικρή Ελέσα, κόρη ειδωλολάτρη Πελοποννήσιου αξιωματικού (όλα τα κακά μαζί δηλαδή), του Ελλάδιου, θυμήθηκε να γίνει Χριστιανή και πήγε στα Κύθηρα να μονάσει και ν' αγιάσει, καθότι τότε δεν υπήρχε ψυχή στο νησί. Αλλά ο μπαμπάς της την φώναξε να γυρίσει πίσω, να ξεχάσει τον Χριστό και να της δώσει έναν άλλο φαντάρο να παντρευτεί. Όμως η μικρή Ελέσα δεν ήθελε να παντρευτεί άλλο. Κι έτσι ο μπαμπάς Ελλάδιος πήγε στα Κύθηρα να την πιάσει απ' τα μαλλιά και να την φέρει πίσω με το ζόρι. Κι αυτή τό 'βαλε στα πόδια. Έτρεχε στα έρημα λαγκάδια κι από πίσω ο μπαμπάς, που πολύ νευρίαζε και λαχάνιαζε. Μετά από πολύ τρέξιμο έφτασε στο βουνό και παγιδεύτηκε. Αλλά (γκαγκάν γκαγκάν) η πίστη της η φοβερή της έμαθε ένα κόλπο κι άνοιξε το βουνό να μπεί και να κρυφτεί. Μπαίνει αυτή στο ανοιγμένο βουνό, αλλά η πίστη της η πονηρή δεν της έμαθε το κόλπο πώς να το κλείσει και (γκαγκάν γκαγκάν) μπαίνει ξοπίσω κι ο φουρκισμένος μπαμπάς και της κόβει τον βήχα και το κεφάλι μαζί. Μετά άγιασε. Ο μπαμπάς. Αυτά το 375 μ.Χ. ακριβώς.
[Δυστυχώς, δεν διατίθεται φωτογραφία της Ελέσας]

3. Ο τρομερός Κοκκινογένης.
Ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα, αυτός ο πρώην πειρατής και τότε αρχιναύαρχος του τουρκικού στόλου, το 1537 ακριβώς, μετά από πολλούς κόπους και βασάνους, βρήκε επιτέλους τα Κύθηρα. Και είπε, να όπως εγώ καλή ώρα, να κάνει τις διακοπές του στο νησί. Αλλά οι τσιριγώτες του πουλούσαν τα ψάρια πανάκριβα και νοίκιαζαν τα δωμάτια (κάτι δωματιάκια του κερατά) λες κι ήταν παλάτια. "Βρε παλιοπούστηδες" σκέφτηκε, να όπως εγώ καλή ώρα, "τι μου ζητάτε 350 ευρώ για ένα φαγκρί και χωρίς απόδειξη;" Αλλά ο Μπαρπαρόσσα δεν είχε ντιπ ευρώ, όπως εγώ καλή ώρα, δεν είχε και ντιπ καλούς τρόπους και τους έσφαξε όλους, κανονικά. Μετά εμφανίστηκαν κάτι λίγοι, που είχαν γλιτώσει κρυμμένοι στις σπηλιές και με την γνωστή διαδικασία ξανάγιναν πολλοί και φτιάχνουν κι άλλα δωμάτια για τους ανήξερους τουρίστες.






















4. Ο Γούφας.

Επειδή πολλά ψέματα είπαμε, ας πούμε και καμιάν αλήθεια.

Το πιο αξιοπερίεργο και αξιοθέατο του νησιού είναι ο Γούφας. Μυστήριο καλύπτει την ύπαρξή του. Μερικοί λένε ότι αναδύθηκε στα Κύθηρα μέσα από τους αφρούς των αμαρτιών του. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι απόγονος του Μπαρμπαρόσσα και άλλοι ότι υπήρχε ανέκαθεν ο Γούφας στα Κύθηρα. (Μάλιστα, λένε ότι είναι αυτός που τρόμαξε τον Ιωάννη, μόλις είχε αρχίσει να γράφει ο καημένος την Αποκάλυψη πάνω σ' ένα γκρεμνουδάκι και τα μάζεψε κακήν κακώς κι έφυγε για την Πάτμο, που ήταν ήσυχα και είχε καλλίτερα αερικά κι αέρηδες για να κάνει σερφ, όπως ο Χριστός). Είναι και μερικοί, που λένε ότι ο Γούφας δεν υπάρχει κι ότι είναι ένας τοπικός θρύλος, που δεν έχει διασταυρωθεί. Εγώ, όμως, ξέρω ότι έχει διασταυρωθεί και, μάλιστα, τον είδα. Και την κυρία Γούφα είδα.

Ο Γούφας, λοιπόν, εκτός του ότι απαντάται, όντως, μόνο στα Κύθηρα (κάτι σαν τις σεμπρεβίβες, δηλαδή) έχει και κότερο τριών διαστάσεων, με το οποίο μας έδειξε όλες τις παραλίες και τις σπηλιές που δεν είχε βρει ο Μπαρμπαρόσσα.

Ο Γούφας γράφει μουσική και τραγουδάει. Ναι, είπαμε. Αλήθειες λέμε τώρα. Το γνωστό σουξεδάκι "Γιάννη μου του μαντήλι σου" είναι σύνθεσις δική του. (Εντάξει, μια ωραία διασκευή του, πάντως, είναι του Γούφα).

Ο Γούφας πιάνει πουλιά στον αέρα (κανονικά πουλιά πετούμενα) και ψάρια στο νερό. Ψαρεύει και βγάζει, λένε, αλλά δεν το υποστηρίζουν σθεναρώς, από ροφούς μέχρι αθερίνες. Βγάζει και άλλα ψάρια, βγάζει και δόντια.

Ο Γούφας έχει ένα σπίτι παραδεισένιο. (Αλήθεια λέω, λέμε). Περισσότερο απ' όλα μ' άρεσε η "γωνιά των επτά νάνων", όπου καθόμασταν και τα λέγαμε και τα πίναμε και δεν ξέραμε τι λέγαμε, παρά τις προσπάθειες της κυρίας Γούφα και της cropperίνας.

Κι όλα αυτά με το ένα χέρι μόνο.

Έτσι πέρασαν και οι φετινές διακοπές. Και για του λόγου το αληθές, ορίστε οι αποδείξεις:








Στη γωνιά των επτά νάνων.
Ο Γρουσούζης βγάζει τη φωτογραφία.
















Εδώ εξηγώ στον Γούφα πόσο πρέπει να πίνει.















Εδώ μου εξηγεί ότι το κατάλαβε.







.
.
.
Και του χρόνου!

15 σχόλια:

μελονικος είπε...

Άργησες αλλά μας το ξεπλήρωσες και με το παραπάνω. Η αφήγησης είναι όλα τα λεπτά. Αφού ώρες ώρες νόμιζα πως ήμουν εκεί. Και μύθο . Το ξαναδιάβασα πάλι.

cropper είπε...

Νίκο,
χαίρομαι που σ' άρεσε.

Εκεί που τα πίναμε, λοιπόν, έπεσε μια ιδέα για συνάντηση των φίλων μπλογκεράδων. Όχι γενικώς, μόνο γνωστών και μη εξαιρετέων. Τί λές; Μπορείς ν' άφήσεις τα μελισσάκια μόνα τους για λίγο;
Θα τα πούμε...

μελονικος είπε...

Η καλυτερή μου. Φωνάξτε με.

ΠΕΤΕΦΡΗΣ είπε...

Ωρε κροπερά, είσαι ίδγιος όπως σε φαντάστηκα. Σαμπως να πάχυνε το Γουφαρί- θα ήναι από τον φακό της μηχανής.

cropper είπε...

Πετεφρή, αυτό που δεν φαντάστηκες είναι ότι η επόμενη εξόρμηση έχει τίτλο "Ο cropper στους Χωρεπίσκοπους". Θα με στείλω ασυνόδευτο.

μαριάννα είπε...

Καταρχήν και του χρόνου να είσαστε καλά να ξαναπάτε διακοπές και να περάσετε όμορφα! Όχι απαραίτητα στα Κύθηρα. ;)
Δεύτερον η περιγραφή σου ήταν καλή, αλλά ολοφάνερα ανθρώπου που με τη θάλασσα έχει ότι σχέση έχει το παστίτσιο μ' ένα κοχύλι.
Καλά βρε στεριανέ, αυτά σου έμειναν από τα Κύθηρα; Από τις μαγικές παραλίες των Κυθήρων με τα ονειρεμένα καταγάλαζα νερά και την απίστευτη υφή τους με το λευκό, ψιλό χαλικάκι που σου δίνει την αίσθηση ότι ο παράδεισος μπορεί να περιμένει... όταν υπάρχουν τέτοια τοπία. Η θέα; Το αγνάντεμα από ψηλά, πρωινή ώρα ή ηλιοβασιλέματα;
Βέβαια σε καταλαβαίνω. Τα Κύθηρα δεν είναι νησί για τον Έλληνα αρχοντοτουρίστα. :ΡΡΡ Και ως μικρό νησάκι σαφώς και θα είναι ακριβό, λογικό είναι. Και σαφώς και θα είναι πνιγμένο στον κόσμο τη φουλ σαιζόν που πήγες.
Cropperaki μου θύμισες τους φίλους μου τους Ελβετούς που πήγαμε στα Καλύβια για κοψίδια και ζητούσαν μπύρα χωρίς αλκοόλ, ντομάτα κομμένη τριαντάφυλλο και μακαρόνια αλ ντέντε. Είδα κι έπαθα να κρατήσω το μαλλί του ταβερνιάρη να μην το χάσει.χαχαχαχαχαχα
Πάντως άσχετα από τα Κύθηρα, που έτσι κι αλλιώς ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του, οι φωτογραφίες σας είναι μια χαρά (φτου σας!) και τα γυναικάκια σας αστέρια κι εσείς το ίδιο!
Μας μπερδέψανε λίγο οι λεζάντες, αλλά υποθέτω πως ο Γούφας είναι με το λευκό κι εσύ ο άλλος. Σωστά; Και η μελαχροινή με το Μωβ η κ. Γούφα ενώ η ξανθιά με το φούξια, η δικιά σου. Ή όχι;
Αν είναι έτσι, οι λεζάντες είναι δυσλεκτικές! :))))))))))))))))
Αν είναι αλλιώς... γελάω.
Άντε βρε και του χρόνου θα σου δώσω εγώ κλειδιά να πας στο Μοντρέ! Θα φχαριστηθείς μπάνια στο Μοντρέ Παλάς, έχει πισινάρα στον κήπο, με τζακούζια, μασαζάκια από ωραία μωρά σερνικά και θηλυκά κι όλα τα καλούδια! ;)
Σε πειράζω βρε! Μη μασάς... αλλά όχι και μέτρια τα Κύθηρα φιλαράκι! Μας ξέρανες! :ΡΡΡΡΡΡΡΡ

Γουφ είπε...

ax αχ, αχ ακι βαχ
και βακαχάκ και βρούχακ
Κραπέριε μισαντραμάχ
και μουζουρνοπαντούρλαχ...

μι σιγκινισις πάλι ανόητε κι θα ανανκαστω να πιράσου απου βόλου να σι δω τουν ουχτώβρ. Αμα διν εχι απαγουρευτικο στις σπουράδις να δούμι κι τουν μπάρμπα-Νικου...

Ανώνυμος είπε...

Κροππερ κι εμεις περασαμε πολύ καλά και κριμα που δεν ηταν δυνατόν να σας περιποιηθούμε όπως έπρεπε, ειναι αλήθεια ότι τον 15αυγουστο εδω ειναι ολα ενα ματσο χάλια...παντως το κερδος ειναι η φιλία. Καλήγ αντάμωση και σύντομα.

Ρίτσος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή ΓΗΤΕΥΤΡΙΑ μπορείτε να μας πείτε γιατί ''...αν ειναι αλλιώς..'' θα γελάτε? Μια χαρα ειναι οι λεζαντες. Πείτε μας, να γελάσουμε κι εμείς.

Ρίτσος

cropper είπε...

Γητεύτρια,
γι' αυτό σου λέω, έλα καμια βόλτα από τα μέρη μου, να δεις τι θα πεί βοτσαλάκι και παραλία, Φύση και θέα. Αλλά το Πήλιο ένα είναι και όσοι το έχουν δίπλα τους και το χαίρονται, δεν μπορούν να χαρούν σ' άλλους τόπους.
Για να σε βοηθήσω λίγο με τις φωτογραφίες, εγώ είμαι ο ωραίος και ο Γούφας ο άσχημος. (Αμφοτέρων δε αι σύζυγοι καλλοναί).

cropper είπε...

Γούφα και Ρίτσο,
άντε να περάσει ο εκλογικός Σεπτέμβρης και να τα πούμε από κοντά.

Βρε Γούφα, μη συγκινείσαι με το παραμικρό.

Ρίτσο, η περιποίηση ήταν υπέροχη. Άσε που, όταν με περιποιούνται παραπάνω, δεν μπορώ. Κατσιάζω!
:)

μαριάννα είπε...

@ Ρίτσος

Γιατί είχα την εντύπωση ότι ο Γούφας ήταν μεγαλύτερος από τον Cropper και στη φωτό με τις λεζάντες έτσι, φαίνεται ο Γούφας τζόβενο... Γι αυτό μπερδεύτηκα. Γιατί είχα για νεότερο τον Cropper. Δεδομένης της ανδρικής ωραιοπάθειας και του ναρκισσισμού, γέλασα σκεφτόμενη τη φατσούλα του Cropper και τις χαρές που θα έκανε όταν θα το έλεγα. :))))))))

@ Cropper

Δεν αντιλέγω για τις παραλίες σας, τις οποίες και δεν γνωρίζω καλά. Αλλά μου έκανε εντύπωση που τις πολυσυζητημένες και θεωρούμενες από τα στολίδια της Ελλάδας, παραλίες των Κυθήρων, δεν τις σχολίασες. Φυσικά μαζί σου πάντα έχω σκωπτική διάθεση, την οποία εσύ εκμαιεύεις, ξέροντας όμως ότι είναι καλοπροαίρετη πάντα.
Αν και ακόμα δεν είμαι σίγουρη, γιατί κάνεις πλάκα μονίμως, για το ποιος είναι ποιος, εν τούτοις επαναλαμβάνω ότι μια χαρά παρέα είσαστε και μια χαρά κουκλάρες έχετε! Να ζήσετε να σας χαιρόμαστε! Και εις άλλα με υγεία!

ange-ta είπε...

Καλά κάνεις και σκέφτεσαι ακόμα τις διακοπές σου!

μελονικος είπε...

Θα περιμένω λεπτομέριες. Ασ κανονίσει ο Γούφας που είναι πιό μακριά

Ανώνυμος είπε...

Άντε και του χρόνου καλύτερα. Χωρίς...ταλαιπωρίες με κότερα που ακούγονται μεν ωραία, σου στερούν όμως ώρες ανάγνωσης

"Προσπάθησε να πει κάτι γλυκό, αλλά η γλώσσα του κρεμόταν στο στόμα του, όπως ένα σάπιο φρούτο απ' το κλαδί, και η καρδιά του ήταν ένα παράθυρο, μπογιατισμένο μαύρο." (Bernard Malamud)

π ε ρ ί π α τ ο ς (αρχείο):

φρέσκα σχόλια:

Widget by ReviewOfWeb